Vraag:
Onze natuurstenen stoep is volgens de monumentenbeschrijving aan de zijkant afgewerkt met ‘frijnslag’. Wat is dat precies?
Antwoord:
Frijnen is een handmatige eindafwerking voor natuursteen, aangebracht op een egaal oppervlak. De bewerking wordt uitgevoerd met een houten klopper en een zogenaamde ceseel, een speciale steenhouwersbeitel. Frijnen gebeurt door nog ambachtelijk werkende steenhouwers, er komt geen machine aan te pas.
Het is de bedoeling dat frijnslagen in elkaars verlengde liggen en, zonder dat het gezaagde of geschuurde oppervlak te zien is, op elkaar aansluiten. De randslag ligt altijd haaks op de zijkant. Bij de hoeken sluit een randslag doorgaans in verstek aan op een aansluitende randslag. Frijnwerk is een zuivere sierslag. In de loop der tijd zijn allerlei patronen bedacht, zoals de kathedraalslag (ruitjes- of dambordpatroon), de wilde kathedraalslag en de visgraatslag. Bij de aanleg van de nieuwe hardstenen trap voor het Vondelparkpaviljoen in Amsterdam hielden de restauratiesteenhouwers de oorspronkelijke detaillering en afwerking aan. Prachtig vakwerk!
Tekst & Fotografie | Vakgroep Restauratie
Geplaatst in mei/juni-editie 2014
Heeft u ook een vraag?
Leg uw vraag over een restauratie- of onderhoudsklus voor aan Herenhuis. Wij schakelen hiervoor de juiste vakmensen in, of het nu gaat om gespecialiseerd onderhoud, planvorming, herbestemming of restauratie van monumenten en beeldbepalende gebouwen.
Stel uw vraag via redactie@herenhuis.nl